Overzicht artikelen > Kennisbank > Hoe werkt iDeal?
Online betalen met iDeal

Hoe werkt iDeal?

Online betaalmethode

iDEAL is een betaalmethode voor online betalingen. Het bestaat uit een verzameling afspraken en standaarden voor een gegarandeerde online overboeking. Zo’n betaling gaat van de bankrekening van een koper naar de bankrekening van een webwinkel of een organisatie.

De unieke kenmerken zijn:

  • Betaling door de consument via internetbankieren;
  • Realtime overboeking met zekerheid over ontvangst van het bedrag;
  • Geschikt voor direct online betalen en voor betalen achteraf, via een link in een e-mail.
Ontstaand

iDEAL werd in 2005 opgericht door Currence omdat er geen universeel geaccepteerde online betaalmethoden waren zonder hoge transactiekosten.

Currence is als merkeigenaar van iDEAL. Zij is belast met het definiëren en beheren van eisen. Dit gaat dan over de verschillende rollen en activiteiten die door verschillende partijen kunnen en mogen worden uitgevoerd.

Er zit een aantal woordspelingen in de naam van deze manier van online betalen, namelijk: i-deal (een deal via internet), I deal (Engels: “ik handel”), en idéal (Frans: ”ideaal”).

Populariteit
iDeal omzet overzicht
Aantal transacties per jaar, in miljoenen

Het gebruik van het online betalingsmiddel nam tot 2014 jaarlijks sterk toe. Tot wel ruim 180 miljoen transacties per jaar. Het gemiddelde transactiebedrag ligt rond de € 75,-.

Werking

Om terug te komen op de vraag, “Hoe werkt iDeal?”, een korte uitleg:

De persoon die een product koopt via internet plaatst een bestelling bij een webwinkelier. Bij het afrekenen geeft de klant aan dat hij/zij met iDEAL wil betalen: de klant klikt op de iDEAL-betaalknop en selecteert zijn/haar bank. Vervolgens wordt de klant doorgeleid naar internetbankieren van zijn/haar bank. Na inloggen staat de betaalopdracht daar al klaar. Hier bevestigd de klant de betaling op de voor hem/haar gebruikelijke manier. Het bedrag wordt van zijn/haar betaalrekening afgeschreven. Direct daarna wordt de webwinkelier geïnformeerd dat de bestelling is betaald.

Schematische uitleg

In onderstaande animatie over de werking van dit betaalsysteem.

iDEAL animation from CURRENCE on Vimeo.

1 gedachte over “Hoe werkt iDeal?”

Reacties zijn gesloten.