Hoe werkt iDeal?

Online betaalmethode

iDEAL is een betaalmethode en bestaat uit een verzameling afspraken en standaarden voor een gegarandeerde online overboeking van de bankrekening van een koper naar de bankrekening van een webwinkel of een organisatie.

De unieke kenmerken zijn:

  • Betaling door de consument via internetbankieren;
  • Realtime betaalbevestiging voor een daarop volgende onherroepelijke overboeking ten gunste van de winkelier;
  • Geschikt voor direct online betalen en voor betalen achteraf, via een link in een e-mail.
Ontstaan

iDEAL werd in 2005 opgericht door Currence omdat er geen universeel geaccepteerde online betaalmethoden waren zonder hoge transactiekosten.

Currence is als merkeigenaar van iDEAL belast met het definiëren en beheren van eisen ten aanzien van de verschillende rollen en activiteiten die door partijen op de markt van het iDEAL-betalingsverkeer kunnen en mogen worden uitgevoerd.

Er zit een aantal woordspelingen in de naam van deze manier van online betalen, namelijk: i-deal (een deal via internet), I deal (Engels: “ik handel”), en idéal (Frans: ”ideaal”).

Populariteit

chart

 Aantal transacties per jaar, in miljoenen

Het gebruik van het online betalingsmiddel nam tot 2014 jaarlijks sterk toe tot ruim 180 miljoen. Het gemiddelde transactiebedrag ligt rond de € 75,-.

Werking

De persoon die een product koopt via internet plaatst een bestelling bij een webwinkelier. Bij het afrekenen geeft de klant aan dat hij/zij met iDEAL wil betalen: de klant klikt op de iDEAL-betaalknop en selecteert zijn/haar bank. Vervolgens wordt de klant doorgeleid naar de internetbankierafdeling van zijn/haar bank, waar na inloggen de betaalopdracht klaarstaat. Hier autoriseert de klant zijn/haar betaling op de voor hem/haar gebruikelijke manier. Het bedrag wordt van zijn/haar betaalrekening afgeschreven en de webwinkelier wordt geïnformeerd dat de bestelling is betaald (of betaald zal worden).

Schematische uitleg

In onderstaande animatie over de werking van dit betaalsysteem.

iDEAL animation from CURRENCE on Vimeo.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *